Zoals veel leveranciers zijn Jean-Luc Hascoet en zijn vrouw Thuy gepassioneerde mensen die in 2016 een nieuwe uitdaging zijn aangegaan om van hun passie, de bijenteelt, te kunnen leven.

De familieboerderij bevindt zich in Caste, op het Bretonse platteland boven Douarnenez, maar we kunnen Jean-Luc u evengoed laten kennismaken met zijn passie. (de rest van de tekst zijn de vertrouwelijkheden van Jean-Luc aan Jean-Marie Guibault van het Atelier des Saveurs) 

Grote reiziger en onverzadigbare lezer, mijn begin in deze activiteit is enigszins atypisch. Het begon allemaal toen mijn grootvader cider maakte. Ik hielp hem altijd een handje. Op een jaar, met het idee om de opbrengst van de appelbomen te verbeteren door ze beter te bestuiven, ben ik begonnen met de aankoop van twee bijenkasten, om het te proberen. Ik had geen specifieke opleiding in bijenteelt, maar deze activiteit trok me erg aan. Ik begon met eenvoudige boeken over het onderwerp en ik ging ervoor! De eerste pogingen waren niet erg overtuigend... In 1999 ben ik begonnen met het volgen van de lessen van Hervé Péron, in de middelbare landbouwschool van Nivot. Dat is waar ik had moeten beginnen... Deze school heeft mij de fundamentele grondslagen van de bijenteelt bijgebracht (de goede gebaren die ik moet aannemen, hoe ik de problemen moet opsporen, enz...).

Beetje bij beetje wijdde ik mijn vrije tijd aan het leren van wat mijn passie zou worden. Geleidelijk verbeterde ik mijn vaardigheden in koninginnenteelt en enten. Mijn begin als imker gaf me de gelegenheid om de leden van de zwarte bijenvereniging te ontmoeten. Ik raakte al snel geïnteresseerd in dit ras. De voorzitter en de vice-voorzitter hadden de leiding over de fokkerij en vonden het nodig een beetje te worden bijgestaan. Dus ik bood me aan. Dat was het begin van een spannende tijd."        

Verschilt de honingproductie van seizoen tot seizoen, hoe werkt deze productie?   

"Ja, het varieert sterk van jaar tot jaar. Als het weer in februari en maart heel goed is, kan de eerste honingstroom zeer overvloedig zijn. Integendeel, als het voorjaar koud is, zullen de bijen de korf niet verlaten, de bloem zal aanwezig zijn maar geen nectar produceren, als het regent zal de bloem door de regen worden weggespoeld.

Aan het begin van het seizoen hebben we voorjaarshoning, vaak van koolzaad. Als de kolonie, dankzij een goede start van het seizoen, al goed ontwikkeld is, zal de koolzaadoogst zeer goed zijn en kunnen nieuwe kolonies worden gevormd. Deze honingdauw is zeer interessant, vooral om ons vee te vermeerderen. Op hetzelfde moment zullen de bijen naar de meidoorn en de pruimenboom gaan.

Juni wordt gekenmerkt door de belangrijke honingdauw van bramen en kastanjes, die minstens 60% van onze productie vertegenwoordigt."    


Hoe zit het met boekweit Jean-Luc?

"Boekweit wordt in Bretagne gewoonlijk begin juni geplant. Het is een plant die zeer snel groeit. Ik zet mijn bijenkasten op de boekweitvelden 8 dagen voor het begin van de bloei, de tijd voor de bijen om zich aan te passen aan het gebied. De honingstroom vindt gewoonlijk plaats eind juni, begin juli.

Sommige imkers bieden het hele jaar door alleen bloemenhoning aan. Ik oogst elke honingstroom apart."    

Hoeveel honingstromen bied je vandaag aan?    

"Het hangt van het jaar af, maar als algemene regel bied ik voorjaarshoning, bramenhoning (zuiver als het kan), bramen-kastanjehoning, heide, afhankelijk van het jaar (dit jaar was het te droog en kon ik maar een beetje produceren). Ik heb ook nog een andere bijenstal in een biologische boomgaard waar ook kastanje en boekweit staan."            

Zijn er favorieten onder de honingsoorten die u aanbiedt?

"Alle smaken zitten in de natuur. Er zijn klanten voor elk van mijn honingen. Sommige mensen willen alleen voorjaarshoning, die zeer wit is, terwijl anderen honing waarderen die sterker van smaak is, zoals boekweit en kastanje".

 

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.
Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.